Ul. Meše Selimovića br.21, 74 000 Doboj, Republika Srpska, BiH, tel:+387 53 226 966, gsm:+387 65 563 170, e mail: kd_doboj@teol.net
   
   
   

 

 

 

Na redovnoj Skupštini Lovačkog udruženja „Fazan“ Doboj,2005. godine, donešena je odluka o formiranju lovačke sekcije „Stanovi“, a na zahtjev grupe lovaca do tada lovačke sekcije Grabovica. Ova sekcija je tridest i prva u ovom udruženju, a već sada, nakon veoma kratkog vremena, pozitivni rezultati u ovoj mladoj sekciji su vidljivi. Lovačka sekcija Stanovi broji 15 članova i sa dva lovačka pripravnika, sigurno nimalo ne zaostaje za drugim sekcijma koje djeluju i duži period u Lovačkom udruženju.

STVARNOST – LOVAČKA
Za razvoj lovstva u pravom smijeru u ovoj sekciji, sve zasluge imaju
Ilija Božičković, Milan Aladžić, Momir Savić, Vedran Božičković, Ljubo Aladžić, Rade Đedovac, Milosav Kuzmanović, Boško Savić, Miroslav Aladžić, Željko Nakić, Radoslav Aladžić, Goran Kuzmić, Savo Đedovac, Siniša Kuzmić, Zoran Božičković, Branislav Šumatić i Milomir Pejić.

Da je tako svjedoče nam i predsjednik sekcije Ilija Božičković i lovovođa Ljubo Aladžić. Lovci sekcije Stanovi, donedavno lovci sekcije Grabovica lovna grupa 3, su veoma aktivni u svim segmentima unapređenja lovstva i očuvanja divljači na ovim prostorima.


Fotografija iz 1998. godine- otvaranje lovne sezone
s lijeva na desno stoje /Savo Đedovac, Stanko Aladžić, Boško Savić, Vedran Božičković, Miroslav Aladžić, Ljubo Aladžić, Momir Savić/
dole s lijevo na desno /Milosav Kuzmanović, Rade Đedovac, Ilija Božičković, Radoslav Aladžić i Željko Nakić/

Izvode se redovne akcije na suzbijanju štetočina, kojih je sada vidno manje, izrađena su solila, a u planu je izgradnja više hranilišta za srneću divljač i visoke čeke. Svi lovci ove sekcije posjeduju lovne pse sa urednim rodovnicima. Uglavnom su to goniči, a svi su pozitivno ocijenjeni i tetovirani. Više od 60% ih ima položene ispite u radu.

Dobri međusobni komšijski sa lovcima iz susjednih Lovačkih udruženja, tačnije Usore i odnosi, koji se grade ne samo na zajedničkoj zaštiti divljači, nego i na pravom druženju, mogu poslužiti kao pravi komšijski primjer. Sekcija ostvaruje veoma dobru međusobnu saradnju sa lovcima iz Bihaća i Bužima o ćemu svjedoče godišnja druženja, obostrana u raznim lovovima. Pored toga sekcija ima i odlične odnose sa lovcima iz Ajdovščine, Slovenije koji redovno dolaze u goste, a ako ne zbog lova onda sigurno zbog lovne kinologije i razmjene iskustava na polju unapređenja kinologije i nabavke rasnih lovnih pasa.

Nema tajni u našem radu – kaže predsjednik lovačke sekcije Ilija Božičković. Uspostavili smo dobre odnose i mehanizme saradnje između lovaca, pa tako i rezultati nisu izostali. U daljem planu imamo izgradnju još pratećih objekata uz lovačku kuću ( ostave za ogrev, ljetnikovac i kolibe za pse), kao i izgradnju rova za gađanje letećih meta (glinenih golubova).

Jedna mala sekcija, kao što su Stanovi, sigurno je jedna od rijetkih u udruženju koja je za veoma mali vremenski period uradila dosta toga. Ono što bi u budućnosti trebao biti primarni cilj ove sekcije su odnosi prema udruženju, koje očigledno u posljednjem periodu preživljava određenu transofrmaciju, tako da afirmaciju i unapređenja lovstva, što je vidno u ovoj i sličnim sekcijama, udruženje ne primjećuje. Veoma rijetko su zabilježene posjete od strane predsjednika i lovovođe što kod lovaca izaziva i određeno razočarenje. Sigurno bi da bilo koji vid pohvale upućen od strane Lu Fazan Doboj, bi bio određena satisfakcija ali sigurno i razlog više da unapređenju lovstva pristupi sa još više aktivnosti.

Sekcija je jedna od rijetkih koja može da se i pohvali dobrim strijelcima, a o tome svjedoče i brojna osvojena prva mjesta u gađanju letečih meta - glinenih golubova.

Sekcija Stanovi je do sada bila 5 puta ekipni prvak LU Fazan Doboj u gađanju letećih meta - glinenih golubova.

Priče u lovačkim sredinama nikada nemaju svoj kraj. Tako ni ova iz najmlađe sekcije L.U. „Fazan“ Doboj, lovačke sekcije Stanovi, koja samo naizgled počinje danom njenog osnivanja. Lovilo se i loviće na ovim prostorima, a vraćajući se na početak ove priče, ostaćemo uskraćeni za mogućnost da zavirimo u budućnost. Ali ako je suditi po dosadašnjim ostvarenim rezultatima, lovci Stanovske sekcije, generacijama što dolaze, ostaviće mnogo.